Etusivu > Podcast-jaksot > Sula Pinta podcast #002: Identiteetit muissa maailmoissa

Sula Pinta podcast #002: Identiteetit muissa maailmoissa

Kuuntele / lataa jakso Arcive.orgissa: MP3 kesto 72′ 37MB 64Kbps

Avatar vm. 2007 (vasemmalla) ja vm. 2003 (oikealla)Ja sitten Yoe yrittää kerätä shownotesei fiksusti jälkikäteen muistelemalla:

 • Mashable.com – indentiteettikeräin; Yoe teki ittelleen accountin ja heti alkoi ”kavereita” tippua…
 • Kotimainen identiteettien aggregaattori nick.fi
 • Äänenmorffaussofta Screaming Bee (löytyy nimenomainen tuki myös SL:lle) – ehkä seuraavassa podcastissa on äänessä avaruusmörkö ja mikkhiiri
 • Huipputason nörttimiitistä Tateru Ninon tarkempi raportti Second Life Insiderissä
 • 3DVIA pyrkii 3D-esineiden FlickR:ksi; alafirma 3DSWYM (mistä ne näit nimii repii) aikoo tarjota firmojen R&D-osastoille mahdollisuutta tuotteiden suunnitteluun yhdessä yleisön kanssa.
 • Kaneva -yet another virtuaalimaailma jossa voi rakentaa itselleen huoneen. Mutta, Kanevan koko koodi on nyt tarjolla lisensoitavaksi naurettavan pieneen sadan dollarin hintaan.
 • Second Lifen Orientaatiosaaritoimintaa ulkoistetaan ja aiotaan rankata suoriutumisen mukaan; asiasta kertoo mm. Metaversed
 • Danah Boydin essee amerikkalaisen teinistön jakaantumisesta MySpace – ja Facebook-kasteihin
 • Vivikka Richtin pohdintaa sosiaalisuuden pakollisuudesta – mielipiteitä, oi armaat kuulijat / lukijat

Yoe muuttui Jawaksi kesken podcastia. Tuijaa väsyttää:)SecondFest-festarit on käynnissä edelleenkin, ja konserttiaikataulu (GMT-aikaa) löytyy täältä, ja Tuijan perustama FlickR-ryhmä on sitten taas tuolla. Postatkaa kuvia, kommentoikaa!

Ensi viikon tapahtumista ei nyt tullutkaan podcastissa puhuttua – mutta, jos jotain sieltä pitäisi muiden yläpuolelle nostaa: käykää katsomassa Second Life Ballet Companyn ”Olmannen”-baletti. Esityshän sai ensi-iltansa jo joitain kuukausia sitten, ja oli murskaavan suosittu – jopa niin murskaavan, että simit meni nurin. Nyt IBM on lahjoittanut balettiteatterin käyttöön palan tehokasta gridiään, joten ei muuta kuin iltapuvut päälle ja katsomaan. Esitysaika perjantaina klo 23 Suomen aikaa (SLUR).
ballet_001.jpg

Itte kävin katsomassa baletin ensi-iltaa, jolloin pääosassa oli lähinnä erilaiset tekniset ongelmat – mutta tässä ajan kuluessa esitys on sulavoitunut. Voidaan tietysti keskustella siitä, onko klassinen baletti juuri se taiteenmuoto jota lähdetään siirtämään virtuaalimaailmaan, mutta tyypit on tehneet ihan valtavasti työtä tuon eteen ja on se varmasti näkemisen arvoinen juttu.

Tuohon tapahtumakalenteriin siis keräilen infoa sitä mukaa kun niitä silmien eteen osuu, eli en takaa että sieltä löytyy kaikki kiinnostava – ja valitsen kuitenkin tapahtumia tietyin parametrein (aika on suomen aikaa klo 08 AM ja 24 välillä, kieli on englanti ja aihe jollain tapaa ainakin mua kiinnostava). Jos saatte kuulla jostain siististä eventistä joka ei ole vielä listassa, kertokaa toki niin saan sen ylös – tapahtumiin osallistuminenhan on kuitenkin monin verroin hauskempaa porukassa:)

Ei sitten muuta kuin näkemisiin, paikoissa tai toisissa, ja kaikki palaute otetaan onnesta hihkuen vastaan!

Mainokset
Kategoriat:Podcast-jaksot
 1. heinäkuu 1, 2007 4:19 pm

  Hyvä jakso. Hyvin pysyy kasassa, vaikka onkin aika pitkä. Vähän suoraviivaisempaa etenemistä toivoisin, eli enemmän johdantoa, mitä asioita tullaan käymään lävitse ja minne päädytään. Tämä on vaan ihan minun mielipide, jos haluaa säilyttää yllätyksellisyyden ja välttää liiallisen suunnitelmallisuuden, niin voi antaa mennä vaan ja antaa ajatuksen lentää.
  Jos tarkoituksena on myös palvella kuulijaa, joka on vasta tutustumassa sosiaaliseen webiin ja virtuaalimaailmoihin, niin voisi harkita välillä rautalankasta vääntämistä ja joidenkin termien selitystä sekä lyhyeiden yleistajuisten infojen lisäämistä, kun puhutaan jostain teknisemmästä tai vain virtuaalimaailmalle tunnusomaisesta asiasta. Nyt tuli jonkun verran teknistä jargonia ja tietyt asiat otettiin selvyytenä, että kuulija ne ymmärtää. Noh, teillä on tähän varmaan joku linjaus, että mikä pitäisi olla kuulijan tietämyksen taso, jotta pystyy seuraamaan ja toisaalta ettei tule liian tuttua asiaa. Hienoa tietystikin olisi, että aloittelijalle olisi sellainen madallettu kynnys, jota kautta he pääsisivät mukaan, ehkä sellainen for beginners-jakso, joka kertoisi mistä virtuaalimaailmoissa on kyse yleensäkään ja mitkä asiat tulee tietää, että pystyy seuraamaan podcastia. Nyt vähän pelkään, että uusista asioista kiinnostuneet, jotka eivät ole tietoteknisesti orientoituneita, voisivat olla hyvinkin kiinnostuneita kuuntelemaan, mutta he jättävät hommaan sikseen kun heti alkuun iskeen yli hilseen.
  Toivomuslistaa tulevista jaksoista (itse pyysitte):

  – heavy-user haastattelu. 1-3 Sl:n tai jonkun muun VM:n heavy useria, eri-ikäisia, eri tarkoituksessa käyttävää, jotka kertoisivat mitä he VM:ssä tekevät, miksi, ja mitä he saavat siitä elämäänsä.
  – tulevaisuuden johtolankojen kerääminen, esittely ja yhteenveto. Aloititte keräämisen jo, eli mitä vihjeitä, johtolankoja on nähtävistä mitkä kertoisivat VM:jen merkityksestä ja käytöstä tulevaisuudessa esim. verrattuna webiin ja perinteiseen maailmaan sekä millä aikataululla nämä ovat tulossa. Mahdollisuus luoda uusia identiteettejä, puhua omalla äänellä, luoda ja käsitellä 3d-esineitä, siirtyä välittömästi toisiin vm:hin, yritysten ja organisaatioiden viestintä, osallistuminen(inclusion) eli miten maantieteelliset, fyysiset, historialliset, yms. rajoitteet osallistua voivat poistua, talous(esim. mikromaksut), kansalaisdemokratia, mainostaminen ja näitähän on paljon.
  – Syvemmälle meneviä VM:jen hyötyjen kuvauksia. Esim. ujo osallistuu satojen muiden kanssa yhteisölliseen toimintaan, jotkut luo uran ja hankkii elantonsa avatarilla, harrastuksen vieminen uudelle tasolle(vaikka baletti), taiteen luominen, etäopetus jne.
  – Omalla sarallaan uraauurtavien edistymisen seuraus. Neulebloggari siirtyy SL:ään ja tekee virtuaalisen neulepajan, mitä tekee ekana, miten lähtee käyntiin, mitä seuraa kk:n päästä. Sosiologian tutkija tutkii SL:n sosiologisia piirteitä, miten tutkii, millä menetelmillä, mitä uutta löytää, mitä hyötyä. Pk-yritys rakentaa edustuksen SL:ään, mitä vaatii, paljonko maksaa, mitä hyötyä, miten nivoutuu bisnekseen.
  Eiköhän tuossa ole teille heinäkuuksi 🙂

 2. Anonyymi
  heinäkuu 2, 2007 6:11 pm

  No pistetäänpä palautetta. Ihan ensiksikin kiitos vain hienosta uudesta podcastista, eka jakso oli luonnollisesti enemmän itse podcastin sisäänajoa, mutta nyt päästiin jo hienosti asiaan. Teitä on mukava kuunnella.

  *hakee slaissin pizzaa ja oluen*

  Joo tiedän, paha tapa syödä tietokoneen ääressä. Tänään vain oli reaalimaailmassa sellainen päivä joka vaatii epämuodollisen iltapalan ja prosenttijuomaa.

  En ole koskaan käynyt Second Lifessa. Siitä ei taida olla ainakaan muuta kuin betaversio käyttämälleni käyttikselle, eikä se sittenkään oikein kiinnosta. Virtuaalimaailmat yleisesti kyllä ovat kiinnostavia ja se sosiaalinen puolihan näissä on kai koko homman juju. Hienoa että virtuaalimaailmat kehittyy, näissä on todella paljon potentiaalia ja sovellutukset tulevat kehittymään viihteen ja kaupallisuuden kautta monipuolisemmiksi. Ehkä ne voivat tehdä jopa maailmasta paremman, tiiviimmän, tasa-arvoisemman yhteisön kun ihmiset voivat tavata, kokea ja elää ilman kastijärjestelmää. Tietenkään virtuaalimaailmat eivät ole lähimainkaan tätä päivää suurimmalle osalle Maan kansalaisista, mutta kehityksen vauhti kiihtyy, teknologia halpenee ja tarvitaan uusia tapoja toimia yhdessä, olla yhdessä ja elää yhdessä.

  Lopulta ihmiset tulevat pakenemaan reaalimaailmaan. Mutta lopulta se on extremeurheilua jonka tänään voisi rinnastaa Everestille kiipeämiseen. Ja sitten reaalimaailma ja virtuaalimaailma vaihtavat paikkaa. On maailma, nykyinen virtuaalimaailma, jossa eletään ja lihamaailma joka on virtuaalimaailman hardware-taso, jotain jota ei tarvitse normaalisti ajatella.

  *kaataa lisää olutta*

  Mulla on enemmän ystäviä joita en ole koskaan nähnyt kuin niitä joita tapaan säännöllisesti. Minut tunnetaan verkossa useilla eri nimillä. Tietyissä paikoissa olen käyttänyt tuhottomasti aikaa ja taitojani saadakseni tietyn aseman. Olen tietoisesti pitänyt verkkominäni lokeroituna ja yrittänyt pitää enimmän osan fyysisestä minästäni poissa verkosta. Reaalimaailman ystävilleni en kerro millä nimellä kuljen, tai missä kuljen, verkossa. Joskus mietin: Onko minulla elämää? Ja ymmärsin että elämäni oli verkossa. Se oli siirtynyt verkkoon reaalimaailmasta, jossa minun on silloin tällöin vierailtava ettei fyysinen minäni, hardware tasoni, kuole pois.

  Silloin tällöin mietin verkkominäni ja reaaliminäni sekoittamista. Olen ajatellut esiintyä reaalimaailman harrastuskuvioissa yleisimmällä verkkoidentiteetilläni. En ole vielä koskaan kokeillut, mutta raja on häilyvä erityisesti silloin kun käyn kauppaa jossa verkkominäni käy keskustelut ja fyysinen minäni joutuu hoitamaan mm. maksut ja tavaran vaihdon. Voinko tuoda verkkoidentiteetistäni osan reaalimaailmaan? Aivan varmasti olen vienyt osan syntymänä saamastani identiteetistä verkkoidentiteetteihini, mutta nuo jälkimmäiset ovat myös kasvaneet suuremmiksi. Verkkoidentiteettini ovat osa fyysistä minua, mutta ensimmäisessä maailmassa tukahdutan monet verkkomaailman mielipiteeni ja radikalismini. Voisi myös sanoa että todellisessa maailmassa en elä täysillä. Koen jopa että askeettinen fyysinen elämä helpottaa virtuaalielämää, koska fyysisen maailman rajoitteet ja sitoumukset ovat pitkäaikaisia ja vaikeita hoitaa.

  *siemaisee lisää olutta*

  Fyysiset oluet ovat loppumaisillaan. Unimaailma ja virtuaalimaailma voivat olla kokemuksena lähellä toisiaan. Unessa voi lentää. Harjoittelin pienenä unessa lentämistä ja opin tuon taidon niin hyvin että usein nykyisinkin pystyn unessa matkustamaan paikasta toiseen levitaatiomaisella akrobatialla. Usein tiedostan olevani unessa ja pystyn halutessani pakottamaan itseni hereille. Valitettavasti en osaa pakottaa itseäni takaisin uneen.

  Unimaailma on upea, koska se on yllättävä ja rikkoo fyysisen maailman normit. Voin olla mies tai nainen, koira, kivi, sammakko tai marmorikuula. Usein pääni kertaa edellisen päivän tai tulevan päivän tapahtumia, käy läpi lukuisan joukon potentiaalisia skenaarioita juuri siten kuin fyysisessä maailmassa ei voi käydä läpi.

  *kaataa loput oluet kurkusta alas*

  Tieto ei haalistu. Vain fyysinen on katoavaista. Verkkominäni on vain osittain fyysisestä minästäni riippuvaista. Minä olen fyysisen ja verkkominäni summa. Kuoltuani osa minusta elää ikuisesti. Tämäkin.

 3. Pepe Nikander
  heinäkuu 2, 2007 6:52 pm

  Loistavaa! Hessu mainosti podcastissaan uutta kotimaista podcastia joka käsittelee virtuaalimaailmoja niin tokihan se piti heti tulla testaamaan. Ideana aivan loistava. Nimittäin itsekin olen kyllä Second Lifen noteerannut jo aikaisemmin mutta se on kuulostanut hieman hankalakäytöiseltä, enkä näin ollen ole vielä ehtinyt tutustua koko aiheeseen vaikka kovasti olenkin siitä kiinnostunut.

  Tämä podcast toivon mukaan täyttää tarpeeni – toivon tälle podcastille siis menestystä ja pitkää ikää 😉

 4. Yoe
  heinäkuu 3, 2007 4:34 am

  Ihq! Ihanaa palautetta, ja ihmisiltä jotka jaksaa kirjoittaa useammankin rivin.
  Musta on hienoa, että meidän viimeisimmän tunnin mittaisen höpinän jaksoi kuunnella – vaikka toki me sitä jaksoa oltiin ihan suunniteltu etukäteen, ainakin omalta osaltani jutut sais olla paremmin järjestyksessä ennenkuin aloitetaan nauhoittaminen. Mutta, eiköhän tämä tästä parane jakso jaksolta.

  Sellainen, josta olis kiva kuulla mielipiteitä: kuinka paljon yhdessä jaksossa pitäisi olla ”asiaa”, eli, uutisia, raportointeja, haastatteluja – ja kuinka paljon kuuntelijat kestävät sellaista ääneen ajattelua ja puhetta asioista, joista meilläkään ei varsinaisesti ole kovin vankkaa käsitystä?

 5. heinäkuu 3, 2007 4:45 am

  Hienoa kuulla (luke) ääniänne, Anonyymi, Pepe, tulee todellisempi olo tehdä tätä kun ei puhu umpimähkään vaan voi ajatella tyyppejä, joille puhuu.

  Mielenkiintoinen käytännön havainto tuo, että kaupankäyntiä varten verkkominä kaipaa luonnollisen henkilön bulvaaniksi. Olisi, A, mielenkiintoista myöhemminkin kuulla kokemuksiasi siitä, jos alat tuoda verkkominääsi RL:iin harrastuspiirien kautta. Mikä on pahinta, mitä näiden identiteettien rajojen madaltumisesta voi seurata?

 6. Anonyymi
  heinäkuu 3, 2007 7:26 am

  Mielipiteet tuosta asiasisällön määrästä vaihtelevat varmasti. Itse arvostan lähinnä sitä että ohjelmat ovat luonnollisia ja luontevia. Sisältö voi sitten olla tiukemmin tai väljemmin mietitty. Hyvä flow, ja ajatuksenvirtamainen tyyli sopivat hienosti omille korvilleni. Se on myös podcastingin hengen mukaista; ohjelma näyttää ja kuulostaa tekijöiltään ja aihe pyörii aidon kiinnostuksen kohteen ympärillä jolloin sisältö ammentuu tekijöiden omista tiedoista ja kokemuksista, olivat ne sitten vahvalla tai heikolla pohjalla.

  Ääneen ajattelu sopii minusta hienosti tällaiseen ohjelmaan jossa on useampi tekijä, koska se lähes varmasti aiheuttaa keskustelua, pallottelua ja toisinaan irtautumista mielenkiintoisille ajatuspoluille, joita ei kukaan olisi osannut käsikirjoittaa etukäteen. Jatkakaa ihmeessä samaan malliin.

  ”Mikä on pahinta, mitä näiden identiteettien rajojen madaltumisesta voi seurata?” Hyvä kysymys, Tuija. Se meni nyt mietintämyssyyn. Ja olisikohan vähemmän skitsofreeninen olo jos ymmärtäisi itsellään olevan vain yksi identiteetti… 😀 Tulevaisuuden mielisairaus: virtuaaliskitsofrenia, jakautunut identiteetti.

 1. heinäkuu 10, 2007 1:33 pm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: