Etusivu > Podcast-jaksot, RL firmat SL:ssä, Tilastot, Uutiset > #21: Ajankohtaisjakso – Koska olet sen arvoinen

#21: Ajankohtaisjakso – Koska olet sen arvoinen

Ajankohtaisasiaa – puretaan linkkejä Yahoon piipusta. Mutta aluksi: http://avatars.yahoo.com/

Lataa / kuuntele MP3 1:09′
Makuuni avaa ”jotain” MoiPal-maailmaan, ja Yoe ja Tuija muistelevat muinaisia avatarejaan

8 min: CyberExtruder tekee naamavalokuvasta SL-nahan

12 min: kuuntelijat keskustelevat blogissa virtuaalityönteosta

n. 16 min: NeuroScene -podcastissa pohdittiin, tekeekö kirjaimellinen kommunikaatio diditaalisen rajapinnan yli meistä kykenemättömiä lukemaan sanattomia, alitajuisia viestejä

24 min: missä formaatissa identiteetti säilyy varmimmin

26 – 57 min: Ajankohtaislinkit Yahoo-piipusta; seassa mm. virtuaalisairaalaa ja virtuaalikirurgiaa, menestyviä virtuaalimainostajia (L’Oreal), virtuaalista serverifarmin hallinnointia ja virtuaaliterrorismintorjuntaa.

58 min: Second life:n virallinen tila lukuina – kasvaako se? Kannattaako se? Ketä siellä on? Paljonko siellä liikkuu rahaa?

Yleisökysymys: kertokaa avatarintekokokomuksistanne?


Avatarit galleriaan: Sula Pinta podcast – ryhmä Flickrissä, tag: avatarini

(Yoe pahoittelee myöhäisiä ohjelmamerkintöjä:)

Mainokset
 1. maaliskuu 4, 2008 5:53 am

  Alkuun hieman metaa Podcast-palautteenannon vaikeudesta. Kun asiaa on paljon, niin omat mietteet unohtuvat ennenkuin pääsee jakson loppuun, saati sitten koneen ääreen. Nyt naputelen tätä junassa kännykällä samalla kuin kuuntelen.

  Nonverbaliikasta tuli mieleen, että eikö Second Lifessa ollut käynnissä jokin projekti avatareleiden luomiseksi äänen vaihtelujen perusteella – tiedättekö mitenköhän se projekti etenee? Olisi mielenkiintoista tietää miten se toimii, sillä äänivihjeet poikkeavat kuitenkin hieman kielen ja kulttuurin mukaan.

  Tuijan kaavailema elenäppäimistö kuulosti hauskalta, mutta miksi luoda uusi koodaustapa, onhan meillä jo kirjoitettuun puhekieleen hiipineet hymiöt, voiko niitä käyttää avatarien eleiden ohjaamiseen Second Lifessa?

  Avatarien ilmeissä ja eleissä vaikuttaisi olevan myös sellainen ongelma, että tosimaailman kasvokkaisviestinnässä osapuolet tietävät milloin toinen katsoo kasvoihin ja näkevät myös omien eleiden saamat mikropalautteet vastapuolen eleistä. Second Lifessa kuvakulma ei kuitenkaan ole sidoksissa avatariin – eli hahmot saattavat olla vastakkain, mutta niiden ohjaajat saattavat pyörittää kameraa tai katsetta jossain aivan muualla tai sitten – tällöin kaikkien nonverbaalisten viestien kohdalla on riski, ettei niitä huomata, jolloin niiden käyttö sanallista viestintää korvaavana tai täydentävänä ei aina toimi.

  Tietokonevalitteisen viestinnän nonverbaliikka olisikin syytä sitoa elementteihin, jotka näkyvät koko ajan toiselle osapuolelle. En ole varma onko tällainen toiminto jo mahdollista, mutta Second Lifessa voisi toimia se, että osapuolet voisivat käynnistää tarvittaessa vuorovaikutustilan, joka toisi animoidun lähikuvan avatarin kasvoista pysyvästi näytölle, jolloin rupattelu onnistuisi sujuvasti vaikka molemmat puuhailisi omiaan.

  Toisaalta, puheäänen käyttö taitaa yleistyä SL:ssa sitä tahtia, että äänen sävyjen kautta välittyvä informaatio riittää, eikä tavallinen käyttäjä välttämättä edes kaipaa kovin tarkkoja visuaalisia eleitä – etenkään jos se tarkoittaa lisäkomentojen opettelua.

 2. maaliskuu 4, 2008 6:04 am

  Second Lifen tilasta: puhutaan aina maan ostamisesta, mutta eikö kyse ole vuokraamisesta, sillä ei kai maata saa kertamaksulla omaksi?

  Pohdin omaa intressiäni ”ostaa maata”, niin hartiapankkiin perustuva nurmijärvi-idylli ei oikein kiehdo.. Mieluummin ehkä vuokraisin pikkusummalla valmiiksi kalustettua ateljeeta, jossa voisin luoda sisältöä sen sijaan, että minun pitäisi aloittaa puitteiden rakentamisesta.

 3. maaliskuu 12, 2008 11:41 am

  Ylläolevaa palautetta käsitellään Sulan Pinnan jaksossa #23 Second Life sai internetin kohdassa 50:25

 4. maaliskuu 12, 2008 11:58 am

  Hehee. En suinkaan dissannut kievaria.

  Hartiapankki-viittaus liittyi siihen, että itseäni kiehtoisi juuri sellaiset valmiit templatet.

  Taivasalla olevien, hajasijoiteltujen maaplänttien, eli ”Nurmijärvi-idyllin”, vastakohtana voitaisiin pitää esim. urbaania kerrostaloa, jossa minulla olisi oma huone/asunto ja taloyhtiö toimittaisi valmiita ratkaisuja.

  Lisäkysymyksenä maanomistajille: Tunnetteko te omat naapurinne? Onko teillä mitään yhteistoimintaa?

 5. Yoe
  maaliskuu 15, 2008 3:16 am

  Erkka: oukei, multa oli vaan käsite ”Nurmijärvi-idylli” jotenkin hukassa 🙂 Tuollaisia valmiiksi rakennettuja alueita on pilvin pimein ja juuri niitä suunnittelemalla ja vuokraamalla ilmeisesti virtuaalimiljoonitäs Anshe Chung on omaisuutensa luonut. Tuija ja Maar on myös testanneet vuokralla asumista valmiilla asuinalueella ja voinevat kertoa tarkemmin siitä (ja vertailla omistusasumisen hyötyihin).

  Naapureiden kanssa yhteistoiminnasta – tilanne on varmaan aika lailla sama kuin reaalimaailmassakin, eli riippuu naapureista. RL-tuttuni Janka löysi naapureistaan niin paljon samaa henkeä että perustivat lähes kokonaisen simin kokoisen veistospuiston; itselläni naapurussuhteet on pääosin hyvät ja ystävälliset mutta koska en aikaerojen vuoksi heitä usein kohtaa, on kanssakäymiset jääneet pääasiassa teknisten asioiden selvittelyyn. Kuluneella viikolla sain hankittua uuden tontinpalan Kievarin kulmalle ja sen vuoksi lahjoitin toisaalla olleen tontin artistinaapurille, jonka rakennukset vaativat enemmän tilaa.

  Erona reaalimaailmaan on tietysti se, että koko naapurusto voi teoriassa muuttua yhdessä yöstä idyllisestä nurmijärvestä yökerhokompleksiksi; jottei tule yllätyksiä, kannattanee pitää jonkinlaista yhteyttä naapureihinsa 🙂

 6. maaliskuu 17, 2008 11:23 am

  Tosiaan, sinä et altistu samalla tavalla suomalaislehdistön mattivanhas-jutuille 🙂

  Tuija näyttikin tuossa yksi päivä sitä omaa kämppäänsä, jonka oli saanut valmiina pakettina. Se vaikutti hyvältä diililtä.

  Heh, hassua kun naapuri elää eri aikavyöhykkeellä kuin itse 😀

 7. Yoe
  maaliskuu 17, 2008 2:22 pm

  Hmm. Mistähän tämä kertoo, että mä vasta kommenttisi kahteen kertaan luettuani tajusin että tosiaan, on aika hassua jos naapuri asuu eri aikavyöhykkeellä 🙂 Tai ehkä mulla on vaan pitkät piuhat, eikä se pelkästään ole skype-lägiä jos nauran vitseille myöhässä …

 8. xmacex
  maaliskuu 25, 2008 11:27 pm

  Itellä ei ole paljon avatereja ollut. No se kettu Second Lifessä eikä sitäkään kettua paljon näy.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: