Etusivu > Käytöstavat, Lapset, Nettielämää, Podcast-jaksot, Työ > Verkkoviestintä: videoyhteydet työssä ja vapaa-ajalla

Verkkoviestintä: videoyhteydet työssä ja vapaa-ajalla

Videoyhteyksien ottaminen on tottuneelle tietokoneen käyttäjälle varsin helppoa: Skype, Windows Live Messenger (Windows-tietokoneille) ja iChat (Maceille) ovat tätä kirjoittaessa yleisiä nettipuheluohjelmistoja, joilla voi ottaa myös videoyhteyden. Tarvittava nettikamera on yleensä uusissa kannettavissa tietokoneissa sisäänrakennettuna ja vanhempien mallien käyttäjä voi hankkia erillisen webbikameran kohtuullisella kustannuksella.

Videopuheluita suosivat erityisesti ne, jotka matkustavat työkseen paljon ja haluavat silti tavata perhettään joka päivä. Ei ole myöskään hullumpi ajatus että lapsenlapset tapaisivat isovanhempiaan netissä vaikkapa samaan aikaan joka viikko. Kummikin ehtii hoitaa lapsen elämässä läsnäolevan aikuisen rooliaan paremmin, jos voi ajoittain käyttää siihen tietokonetta avuksi. Työn merkeissäkin yhä useampi osallistuu videokokouksiin.

Tässä jaksossa käymme läpi videoyhteyksien ottamisen niksejä. Jaa omasi kommenttilootassa.

  • Kuvan asetteluun kannattaa kiinnittää huomiota, jotta toissijaiset seikat eivät pilaa juttuhetkeä. Ennakkokatselukuvasta näet, miten videopuhelun vastaanottaja näkee sinut.
  • Sijoita kamera mahdollisimman lähelle monitoria joko ylä- tai alapuolelle. Kun itse katsot monitoria nähdäksesi keskustelukumppanin kasvot, tulee katseesi suunnasta luonteva.
  • Valaistus on tärkein kuvan laatuun vaikuttava tekijä. Jos mahdollista, asetu niin, että ikkunasta osuu luonnonvalo kasvoillesi. Videoneuvottelun valaistuksen kannalta ihanteellinen paikka tietokoneelle onkin ikkunan edessä. Valon pitäisi laskeutua kasvoillesi edestä ja mieluummin ylhäältä kuin alhaalta.
  • Jos käytät silmälaseja, varmista, että niihin ei tule häiritseviä heijastuksia tietokoneen monitorista. Muiden valolähteiden tulisi olla tietokoneen näyttöä kirkkaampia. Tämä on tärkeää, koska vastapuoli tuntee olonsa epämukavaksi, ellei saa katsekontaktia
  • Yrityskäytössä videokonferenssilaitteet ovat kotikäyttöön saatavilla olevia parempilaatuisia: näyt isossa kuvassa videoscreenillä. Muista siisti ulkomuoto. Varo tiedostamattomia eleitä kuten nenän kaivaminen. Nyrkkisääntö: älä koskettele kasvojasi ollenkaan.
  • Tavallisesti yksi henkilö toimii puheenjohtajana ja kun yksi puhuu, puheenjohtaja pitää muut osallistujat mykistettynä. Näillä on käytössään nappi, jolla pyydetään puheenvuoroa.

Onko sinulla kokemusta videoyhteyksen ottamisesta työroolissa ja vapaa-ajalla? Mikä oli vaikeaa? Mikä yllätti? Mitä opit?

Mainokset
  1. lokakuu 10, 2008 11:09 pm

    Skypehän löytyy myös Maceille. Se on parhaita vaihtoehtoja, jos toisella käyttäjällä on Mac- ja toisella Windows-kone.

  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: