Etusivu > Mobiili, Podcast-jaksot, Raha & Talous, Saavutettavuus, Teknologia, Viestintä > #Sula Pinta 39: Mobiilit mahdollisuudet vai mahdottomuudet?

#Sula Pinta 39: Mobiilit mahdollisuudet vai mahdottomuudet?

huhtikuu 17, 2009 Jätä kommentti Go to comments
Mobiilipääte

Mobiilipääte

Lataa jakso #39 tästä (.mp3, n. 60 min)

Useamman kuukauden kestänyt elo tavallista kevyemmän tietoteknologian varassa (heikko nettiyhteys, ikivanha läppäri) insipiroi Yoea pohtimaan mobiilimuotoisen nettielämän tulevaisuutta. Puhutaan siis ”neljännestä ruudusta”, eli Nokian lanseeramana terminä mobiililaitteiden varassa tapahtuvasta sosiaalisesta elämästä. Mainittu heikohko nettiyhteys kaikuu hiukan Yoen skypelinkissä.

BBC:n Digital Planet-podcastissa puhuttiin aidosta kännykkäpankista Keniassa, johon ei ole lainkaan PC-käyttöliittymää

Yoe paasaa pienempien ruutujen perään, ja haikailee Ultimaattista nettilaitetta; TechCrunchin Michael Arrington on onneksi jo väsäämässsä moista autotalliprojektissaan (”CrunchPad”) – toisin kuin podcastissa sanotaan, arvioitu loppuhinta on luokkaa 2-300 dollaria.  Kysymme myös kuuntelijoiden suosikkilaitteista, todellisista tai kuvitelluista – millaisella laitteella juuri SINÄ haluaisit pitäää yhteyttä verkostoihisi?

n. 18 min: miksi netin mobiilikäyttö kuitenkin on vielä suhteellisen vähäistä?

n. 20 min: Heli Rantavuon väitöstutkimus kamerakännykkäkameroiden käyttökulttuurista – onko kuvien siirtäminen kännykästä ”ihmisten ilmoille” oikeasti liian vaikeaa? Entä nettipankkien käyttö kännyköillä? Muistellaan WAP-aikakautta ja sen nöyryyttäviä käyttökokemuksia.

SoftBank:in oma mobiilietusivu

SoftBank:in oma mobiilietusivu

n. 33 min: onko kännykät tuotteistettu erikseen älypuhelimiksi ja tyhmiksi puhelimeksi – mutta turhaan? Tutkitaan, mitä suomalaisia mobiilipalveluita ja -ohjelmia löytyy iPhonelle.

Löytyneitä:

Tero Lehdon Mobiili- ja PDA-blogi piti aikoinaan listaa mobiilipalveluista, mutta blogi on juuri lopettamassa toimintaansa.

38min: Youtuben mobiiliversio (http://m.youtube.com) ei osaa julkaista live-videostriimiä, mutta Qik (http://qik.com/) muuttaa kännykkäsi aina käytettävissä olevaksi ”televisiolähettimeksi”.

n. 41 min: Twitter-haun (search.twitter.com) käyttö maailman tilan seuraamiseen

n. 44 min: Yoe yrittää parhaansa mukaan selittää yksinkertaisesti mitä on RSS ja epäonnistuu… katsokaa vaikka mainio ”RSS in plain English”-video Youtubesta)

Esitellään kuitenkin RSS-lukijatyökaluja (Google Reader (http://reader.google.com)) ja käyttötarkoituksia.

n. 49 min: Tulevaisuuden mobiilipalveluita? Taneli Tikka oli huomannut Sulakkeen Bobban ja MiniFridayn; Forum Viriumissa esillä ollut ConnectedDay-tarhakamera ja Päiväkotisää; viitataan myös taannoiseen nuorten mobiilinetinkäyttötutkimukseen.

55 min: Googlen Android-mobiilikäyttöjärjestelmä ja puhelimen/kännykän lähestyvä kuolema (inspiraationa ReadWriteWeb-blogin kirjoitus) ja operaattoreiden taistelu muutosta vastaan.

58 min: Kännykän säilymisestä radion säilymiseen – Marko Ala-Fossin videohaastattelu ja juttu Aikaleima-blogissa

Jätämme kuuntelijoille vastattavaksi kysymyksen: miksi radion pitäisi ”säilyä”? Voiko radio olla olemassa ilman radioaaltoja?

Mainokset
 1. huhtikuu 17, 2009 7:53 am

  ”Joka mummolle helppokayttoinen laite taskuun” jutusteluun kommenttiin.

  En usko, etta vastaus on laite vaan pikemminkin tarve / sisalto. Vaikka mummoille laitettaisiin mikrosiru ihon alle ei se paljon auta, jos ei loydy verkostoa, infoa, kontakteja, muuta tarvetta mita tahansa mita verkosta etsii.

  TOKI iPhone on esimerkki siita, etta sopiva raami (=laite) JA tiedostojen jakomalli (iTunes) on merkittavasti edistanyt mobiilisisallon jakelun yleistymista, mutta iPhonen kohderyhmana ei ole joku ”uusi” – pikemminkin iPhone palvelee sita sakkia joka jo lahtokohtaisesti on valmis kayttamaan mobiilisisaltoa, kunhan vaan olis helpompaa…

 2. huhtikuu 17, 2009 4:23 pm

  Joo, tulen 23.4 vieraaksi SuPiin. Kiitoksia kutsusta.

  Radio pohdinta lähtee heti kättelyssä kaksille raiteille. Puhutaanko radiosta mediana vai tiedonsiirtoformaattina?

 3. huhtikuu 17, 2009 6:13 pm

  SonjaK, huomautus verkostoista erityisen aiheellinen, näin se on

  Tero Heiskanen hienoa, että pääset mukaan, kehitellään agendaa keskusteluun avoimesta tietoyhteiskunnasta tässä viikon kuluessa (ja muutkin saa ehdottaa näkökulmia)

  Radiopohdinta liittyy radioon mediana ja viittaus radion säilymiseen pitää lukea ”radio sellaisena kuin me sen tunnemme” eli ula-aalloilta saatavina lineaarisina ohjelmavirtoina joita nautitaan ”radio”-niminen laite käynnistämällä; tai tätä kokemusta hyvin pitkälle muistuttavalla tavalla.

 4. Eräs vaan ei varas
  huhtikuu 19, 2009 10:41 am

  Lainaus podcastista: ”iPhone älypuhelinten älypuhelin”.
  Ovatko keskustelijat todellakin näin pihalla kännyköistä vai onko kyseessä jälleen yksi Apple lasit silmillä tehty podcast?

  iPhonen UI on hyvä mutta älypuhelimena se on kyllä yksi niistä tyhmimmistä.

  • Yoe
   huhtikuu 19, 2009 10:26 pm

   Meh, pitänee muistaa että sarkasmi (”älypuhelinten älypuhelin”) ei siirry äänivälitteisesti sen paremmin kuin tekstissäkään… huom. en sanonut ”älypuhelimista älykkäin” tms 🙂 En ole virallinen Apple-fangirl minäkään, mutta sen takana seison, että iPhone on tuomassa netin mobiilikäyttöä paljon lähemmäs ns. ”tavallista” kännykänkäyttäjää kuin mikään muu, ainakaan Suomen kentällä – tarjolla kun on tarjolla varmasti eniten tai eniten mainostetusti ohjelmia, jotka kiinnostavat muitakin kuin powerusereita. Itselläni ei ole iPhonea (vaikka sen saa täällä aidosti ilmaiseksi uuden liittymän kylkiäisenä) mutta sen verran on laite mulla käytössä ollut että tiedän mistä puhun.

   Tavallaan on kai kyse samasta asiasta, että MS Windows ei ehkä ole ”käyttöjärjestelmistä älykkäin” mutta mielummin mä toistaiseksi asennan tädilleni XP:n kuin minkäänlaisen Linux-distron.
   Tuijan kysymys on hyvä – tehollinen, käyttöjärjestelmällinen kykeneväisyys vai käytön vaivattomuus?

 5. huhtikuu 19, 2009 4:22 pm

  Olen vuosia ollut ahkera Nokian mediapuhelinten käyttäjä (N90, N91, N93, N82) ja nyt on vakiokäytössä rinnakkain Nokian 5800 ja iPhone.

  En ota kantaa älypuhelimen käsitteeseen, mutta pikakelauksella satunnainen näppituntuma viimeisen viikon sisällä käsissä pitelemistäni laitteista ehdottomasti käytettävin on iPhone siinä suhteessa, miten helposti selaimen käyttö onnistuu ja miten langattomaan laajakaistaan kytkeydytään. En ole Apple fangirl, minulle tuotti suuria vaikeuksia siirtyä macmaailmaan pc-taustoilla pari vuotta sitten. Nyt on siis jonniin verran kokemusta molemmista.

  Jatkaaksemme keskustelua kysyisin, mikä mielestänne on olennaisinta älypuhelimessa?

 6. huhtikuu 21, 2009 8:12 pm

  Iphone vs Nokian N- ja E-sarjat: Nokian puhelimien ongelmana ovat hitaus ja surkea käytettävyys. IPhonessa taas itkettää kämäinen kamera ja muutama ärsyttävä tekninen puute: selaimesta puuttuu flash, puhelimella ei voi vastaanottaa multimediaviestejä eikä puhelinta voi käyttää modeemina (wtf! mikä bisnesluuri sellainen muka on). Lisäksi kosketusnäytön näppis ei vaan toimi.

  Suosikkilaitteisto: Toistaiseksi käytän ”kylillä” liikkuessani kombinaatiota iPod Touch + pari vuotta vanha Nokia N95 terästettynä Joikuspotilla (avoimen wi-fin katveita varten).

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: