Etusivu > Mikrobloggaus, Mobiili, Podcast-jaksot, Teknologia, Viestintä > #47 Tosiaikaweb lisää kierroksia verkkoviestintään

#47 Tosiaikaweb lisää kierroksia verkkoviestintään

ruutukaappaus, edufinland-saarella kurpitsahalli

EduFinlandin "Yöväenopistolla" juhlittiin Halloweenia tanssien

Kuva: EduFinlandin Yöväenopistolla tanssittiin Halloweenia.

Tiedon siirtyminen palvelusta toiseen ja käyttäjältä toiselle, ”Real time web”; tosiaikainen, reaaiaikainen web, on verkkomedian uusin ilmiö. Sillä on historiansa IRCissä mutta tämän päivän palvelut ja ilmentymät ovat mitä moninaisimpia: mikroblogit, tilapäivitykset, kuten Facebook ja Twitter, niiden mahdollistama reaaliaikainen haku. Eye.fi valokuvien roiskimiseen kamerasta nettiin. Oma netti-tv – mistä tahansa omille verkostoille Qikin ja Bambuserin kaltaisilla palveluilla. Google Wave monimediaiseen yhdessä työskentelyyn.

Aiheesta lisää

Muuta mainittua

Mainokset
 1. Irma Puu
  marraskuu 1, 2009 4:27 pm

  Mielenkiintoinen keskustelu. Yoe antoi 5-6 vuotta aikaa tiedeyhteisölle tulla mukaan moderniin kommunikaatiokulttuuriin. Eivätkö yliopistot olleet ensimmäisiä Arpanetin käyttäjiä, joten missä vaiheessa ne putosivat kyydistä? Olen kuullut yksittäisiltä tutkijoilta, että ovat ilolla ottaneet Skypen ja nyt myös pikkuhiljaa webkonferenssit käyttöön. Kuulun Leicesterin yliopiston perustamaan verkostoon E-Learning and Knowledge Sharing Community http://elkscommunity.wetpaint.com/ – eli kehitys kehittyy.

  • yoe
   marraskuu 2, 2009 12:46 pm

   Moi Irma 🙂

   Tokihan yliopistot ovat nettiä käyttäneet kommunikaatiossa jo pitkään, pidempään kuin monet muut – mutta kyse onkin tästä sosiaalimedian käyttöönotosta. Opetuslaitokset ovat tosiaankin varsin mainiosti ottaneet erilaiset virtuaaliareenat käyttöönsä; e-oppiminen on itse asiassa malliesimerkki siitä miten sosiaalimedia antaa konkreettista etua vanhempiin menetelmiin verrattuna.

   Varsinaisen tieteenteon piirissä kokemukseni on, että vaikka Skypeä toki käytetään puhelimen korvikkeena ja toisinaan jopa artikkeleita väännetään Google Docsissa, varsinainen sosiaalinen toiminta – joka on itse asiassa äärimmäisen tärkeä osa koko nykyaikaista tiedekoneistoa! – keskittyy edelleen lähes täysin kasvokkain tapaamisiin konferensseissa. Tiedonjakamisen suurena esteenä on arkaainen arvostuksen- ja rahanjakopolitiikka, joka perustuu julkaisupisteisiin ja aktiivisesti ehkäisee vapaata kommunikaatiota virallisten julkaisukanavien ulkopuolella.

   Toivoa kuitenkin on, ja mailmalla on yksittäisiä sankarilaboratorioita jotka pyrkivät rikkomaan kaavaa ja antavat tuloksensa avoimesti kaikkien käyttöön sitä mukaa kun niitä syntyy. Tieteellisen menetelmän ytimessä on kuitenkin tarkka vertaisarviointi, jonka nykymuotoisen ilmenemismuodon korvaaminen crowdsourcingilla tai vastaavalla ei ole aivan yksiselitteistä vaikkakin toivottavasti mahdollista. Toivoisin kuitenkin, että sosiaaliverkostoista syntyisi edes satojen viikottaisten lukufiidiin ilmestyvien artikkeleiden lukemista helpottava suodatin.

   Ja lopuksi: jotkin asiat vain vievät aikaa. Uutta mutanttihiirilinjaa ei kasvateta viikossa vaikka kuinka nopeasti bitti liikkuisi tutkijoiden työpöytien välillä.

   (toim.huom: käytän sanaa ’tiede’ yksinomaan tarkoittamaan luonnontieteitä.)

 2. Irma Puu
  marraskuu 2, 2009 7:37 pm

  Tulee vielä mieleen, että tekijänoikeuskysymykset on varmaan yksi haittaava tekijä myös. Varsinkin, jos tekee pätkä työsuhteita, on viisasta pitää itsellä sen minkä omistaa.

 3. tts
  marraskuu 13, 2009 2:46 pm

  Mainio jakso, kuulija kiittää!

 4. marraskuu 25, 2009 11:02 am

  Kiitoksia tosiaikawebistä. Aiheesta saisi toisenkin jakson aika vaivatta.

  Somus -hankkeessamme edustan osahanketta otsikolla Välitön media. Termin olen keksinyt päähineestäni tarkoittamaan suunnilleen samaa kuin tosiaikaweb =) Tavoitteena on tutkia, miten pikaviestintä ja tosiaikainen informaatio vaikuttavat kansalaisten, hallinnon ja joukkoviestimien suhteisiin ja uusiin yhteistyömuotoihin:

  http://bit.ly/4rPNaL

  Näkymät ovat aika huisat. Seurasin keväällä H1N1:n leviämistä Google Mapsista. Niinikään nuo reaaliaikaiset tilastot graafeina esimerkiksi Twitteristä ovat aika vinkeitä. Tuli olo, että olen hetkittäin paremmin perillä H1N1:n leviämisestä kuin keskimääräinen suomalaisviranomainen.

  Etelä-Koreassa Naver on päihittänyt Googlen. Ihmiset hakevat Naverista informaatiota mitä netissä tapahtuu nyt. Hieman kuin tosiaikainen skannaus mitä taajamassa tapahtuu.

  Mutta tosiaikaisuuskaan ei ole enää muotia. Google ennusti muun muassa Euroviisujen voittajan ;P Tulevaisuuden Yahoo -hakuja ennakoi myös edesmennyt TechBuzz. Eli jos päästään käsiksi mitä ihmisten päässä liikkuu (kuten Google -haut) niin kannattaisi alkaa harjoittaa vedonlyöntiä.

 1. marraskuu 3, 2009 11:43 am
 2. heinäkuu 6, 2015 2:54 pm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: