Etusivu > Käytöskoodisto, Media, Nettielämää, Podcast-jaksot, Uutiset, Viestintä > Sula pinta #48: Takinkääntäjät

Sula pinta #48: Takinkääntäjät

marraskuu 12, 2009 Jätä kommentti Go to comments

Katsokaa kuinka Yoe on cool ja juoksee paljasjaloin tokiossa!!1!

Kuherruskuukaudet sosiaalisen median ja kansalaisjournalismin parissa ovat ohi!  Sula Pinta-toimitus kääntää takin ja liittyy niiden edelläkävijöiden joukkoon, jotka ovat alkaneet suureen ääneen kritisoimaan ihmiskunnan käyttäytymistä netin areenoilla. Facebookissa on vain oman egon pönkittämistä ja onnettomuustilanteessa ohikulkijan ensimmäinen reaktio voi olla ottaa kännykkäkamera esiin ja filmata tilanne sen sijaan, että ryhtyisi auttamaan. Ennen vanhaan sentään meillä oli kunnolliset koulutetut journalistit jotka tiesivät miten sopii raportoida, ja ennen kaikkea mistä sopii raportoida. Nihkerta. Ja vaikka kaikki maailman tieto ja materiaali on periaatteessa löydettävissä netistä, on yhä vaikeampaa löytää valtavirroista oikeasti poikkeavaa materiaalia.

Ei vaiskaan, sosiaalimedia ja kansalaisjournalismi ovat muuttaneet maailman jo niin perustavanlaatuisesti ettei vanhaan ole paluuta, mutta kaiken ihmistoiminnan muuttuminen digitaaliseksi ja reaaliaikaiseksi kommunikaatioksi vaatii meiltä paljon. Voidaksemme oikeasti hyötyä sosiaalisen median ja salamannopean viestinnän autuudesta on yhteiskunnan kehityttävä.

Lataa jakso tästä (mp3, n. 60 min).

Inspiraatiota luonutta taustamateriaalia:

Mainokset
 1. marraskuu 16, 2009 12:26 pm

  Kiitos taas kerran hyvästä pohdiskelusta. Pari kommenttia:

  Videokameran käyttö vs. auttaminen: Eikös ne ammattilaisetkin tee ihan samaa? Kun jossain on tulipalo tai kouluammuskelu, niin poliisi menee auttamaan, media tulee paikalle tekemään mediaa. Kysymys kai on siinä, pitäisikö ”kansalaisjournalistin” eli kansalaisen auttaa, vaiko tuottaa mediaa. Median tuotanto on viime vuosina tullut yhä useampien toimintamahdollisuudeksi, mutta harva meistä pystyy pysäyttämään aseistettua terroristia. Jos siis kuvaa, niin mitä pahaa siinä on? Melkein parempi, että kuvaa kuin että lähtee ilman koulutusta savusukeltamaan tai taklaamaan rosvoja.

  Tuo ”hajautettu tyhmyys” oli hauska idea. Vanhastaanhan minulle oli jo tuttu ”hajautettu asiantuntijuus”, jossa ajatuksena on, että tiimin jäsenten toisistaan eroavat tietämyksen määrät eri alueilla täydentävät toisiaan ja siten tiimi tietää enemmän kuin sen yksittäiset jäsenet. Mutta miksei ryhmässä voisi myös syntyä hajautettua tyhmyyttä, jossa muiden tietämättömyys hävittää toisten tietämyksen. Ero lienee prosessissa, eli miten nämä ryhmän jäsenet nyt ovat vuorovaikutuksessa. Jos prosessissa esim. vaaditaan väitteiden perustelua mieluusti julkaistuilla faktoilla, päästään luultavasti kohti hajautettua asiantuntijuutta tyhmyyden sijaan. Ja tämähän ei joka porukassa tosiaan toteudu.

  Mietin vielä tätä eliitin pakoreittiä, että minne mennään kun massat tulevat naamakirjaan. En ole varma, tarvitseeko mennä minnekään. Onhan sosmedin alusta asti ollut A-listan blogaajia ja B-listan blogaajia ja sitten ne tavikset, jotka blogaa alle sadan tuhannen lukijan yleisölle (kuka sellaistakaan jaksaa?). Kaikki arvostavat omaa aikaansa ja valikoivat, mihin sitä käyttävät. Sosmed-eliitti ei seuraa kaikenmaailman taviksia, vaan muita eliitin jäseniä, joilla on (hänen mielestään) fiksua sanottavaa. Facebookissakin voi valita kaverinsa, eikä viestinnän ammattilaisen tarvitse seurata kaikenmaailman teinien heiluntaa naamiksessa. Suodatukset ovat henkilökohtaisia ja yhä tehokkaampia – meillä voi olla satoja limittäisiä ”yhteisöjä” tai verkostoja esim. FB:ssä, jotka eivät toisiaan tunne tai seuraa. Mutta toisaalta samalla tavalla puhelinliikenteessäkin muodostuu verkostoja, jotka eivät korreloi fyysisen sijainnin mukaan, vaan sosiaalisten suhteiden mukaan. En tiedä, keille naapurini soittelee, eikä sillä ole merkitystä, vaikka joku voisi ollakin sitä mieltä, että koska ollaan naapureita, niin tietysti pitäisi seurata toisen tekemisiä. Eh…

  Turvapuhelimista: Volyymit on liian pieniä, siksipä maksavat. Kunhan Ollilat yms. (eli suuret ikäluokat alkavat vanheta riittävästi) alkaa tarvita turvapuhelimia, tulee niistäkin varmaan halvempia.

  Silmät lapuilla -efekti: Kukaan ei voi kaikkea seurata, aina sitä valikoidaan itseä miellyttävät mediakanavat. Osa lukee SDP:n, toiset Kokoomuksen ideologiaa tukevia sanomalehtiä. Sosmed mahdollistaa hienojakoisempaa valikointia, mutta tarkoittaa myös sitä, että on helpompi ”upota” siihen tietyn pienen vähemmistön todellisuuteen. Avoimuus uusille asioille on aika työlästä, etenkin jos sitä pitää jatkuvasti tehdä…

  Hyvä remix-plugi lähetyksen lopussa. 🙂

 2. Pekka Tolonen
  marraskuu 19, 2009 4:07 am

  Totta monella tapaa. Muistui mieleen, että ehdotin 2 vuotta sitten useampaan lehteen juttua nosottamisesta eli NOSO, no social networking – ei mennyt mihinkään lävitse. Verkostointi on ennen kaikkea bisnestä ja psykologiaa -henkilöitymän luonti on uteleva – katso itseäsi, jää omalumoon ja sitoudu – postaamaan vaikkei olisikaan postattavaa. Kerää ja kilpaile siitä, kellä on eniten frendejä, erityisesti HYVÄN NÄKÖISIÄ tai TUNNETTUJA 64×64 pisteen kuvia .. käytä enemmän aikaa palvelussa vaikkapa pelejä pelaten – näin yhtiö saa näyttöä sijoittajille, sillä vaikkahan se ei tuota voittoa, niin omistajien pitää saada myytyä osakkeet – siis pitää ymmärtää bisnesajattelu taustalla, miten ihmiset koukutetaan ja miksi ylipäätänsä verkostointipalveluja kehitetään. Mutta on ne kyllä aika hauskoja monet .. niihin kannattaakin suhtautua yhtenä monista viihdemuodoista .. joistain on jopa oikeastikin hyötyä … ainakin joskus .. ehkä .. hmm .. ei kyllä tule heti mieleen esimerkkiä 🙂

 3. Eliitin jäsen
  joulukuu 27, 2009 4:19 pm

  Huh huh… yksi kokonainen podcast pelkästään itsensä ja kavereiden kehumista varten.
  Me oleme eliitti ja muut jotka eivät halua tehdä asioita tai ajattele juuri kuten me ovat niitä typeriä suomi24.fi käyttäjiä mutta me ollaan digitaalisen maailman eliittiä.
  *huoh* Avatkaa nyt jo silmänne sieltä esteettömyys, startuppi, sosiaalinen media, web 2.0 diipadaapan ja kavereiden selkääntaputelun maailmasta todelliseen maailman missä se sosiaalisenmedian”eliitti” olette lähinnä se erikoiskahveja hienoissa kahviloissa pikkusormi pystyssä juovia muotivaatteisiin pukeutuneita ”pellejä” joille kaikki muut nauravat.
  Muista Tuija jättää tämäkin viesti julkaisematta kuten ne muutkin kirjoittamani käyttäytymistänne kritisoivat viesitkin.
  Twitter, Facebook, yms. ovat käteviä ja hauskoja mutta nekin saadaan pilattua jos eliitti alkaa olemaan näin nokkapystyssä kuten te ja teidän podcastinne osoittiaa.

 4. Eliitin jäsen
  joulukuu 27, 2009 4:22 pm

  Jatkanpa vielä, kun unohtui. Silmät lapuilla -efekti toimii erityisen hyvin myös teihinkin. Valikoitte vain ne uutiset ja jutut joissa olette olevinanne tärkeitä ja niin hip ja pop.

  Miettikääpä, kuinka itserakkaita olette kun päätätte, että te olette eliittiä? Olisiko sosiaaliseen mediaan perehtyneet ollut liian normaali nimitys?
  Onneksi ei mene varmastikkaan kovinkaan montaa vuotta, kun olette löytäneet uuden vouhotuksen kohteen.

 5. joulukuu 27, 2009 5:45 pm

  Nimimerkki Eliitin jäsen, Sula Pinta on median uusia ulottuvuuksia käsittelevä ohjelma. Tarkoituksemme on löytää uutta vouhotettavaa jo heti ensi vuonna – pysy siis kanavalla 😀

 6. joulukuu 30, 2010 6:48 am

  Tähän takinkääntöjaksoon sopii jälkikirjoitukseksi Maikkarilta Tomi Hinkkasen juttu digiapatiasta.

  http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2010/12/1248639

 1. helmikuu 12, 2010 4:38 pm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: