Etusivu > Identiteetti, Käytöskoodisto, Podcast-jaksot > #49 Aina voi aloittaa alusta

#49 Aina voi aloittaa alusta

Sula Pinta -tiimi kiittää palautteesta ja omistaa ensimmäiset puoli tuntia sille. Keskustellaan myös uusiutumisesta, alusta aloittamisesta ja siitä, miten verkkopersoona voisi viestiä arvovaltaa.

Linkkejä

Mainokset
 1. Suviko
  joulukuu 4, 2009 3:38 am

  Törmäsin irkissä pari kuukautta sitten uudella nimimerkillä ihmiseen, josta en olisi voinut nikistä, asuinpaikasta tai yhteisistä tuttavista tajuta tienneeni hänet aiemminkin verkosta eri nimellä. Yli kymmenen vuotta sitten silloin alaikäinen tyttö teki tyhmiä julkisella paikalla ja kuvat levisivät verkossa. Nyt aikuistuttuaan hän on muuttunut ulkoisesti, hiustenväri ja kaikki, mutta tunnistin hänet IRC-Gallerian tuoreista kuvista, oli kameralle osoitettu ilme sama ja siksi niissä kuitenkin oli riittävästi samaa näköä. Mietin monestiko sitä viitsii sitten kuitenkaan aloittaa aivan alusta verkkoidentiteettinsä kanssa ja kuinka hyvin se menee läpi.

  Luulen, että diginatiivit vaihtavat ja kokeilevat lapsuudessaan useita nimiä ja identiteettejä verkossa, joista jokin vakiintuu teini-iän aikana. Sitä ei sitten herkästi vaihdeta. Pitää joko tuhota kasvonsa pahasti tai haluta ottaa kunnon irtiotto, joka todennäköisesti vaikuttaa myös verkon ulkopuolella sosiaalisiin verkostoihin. Pelkän nimen voi toki vaihtaa, mutta jos nyt puhuttiin kokonaan uudelleen aloittamisesta niin, että vanhaa ja uutta identiteettiä ei voisi linkata keskenään.

  Minua kiinnostavat ihmisten ”alternate nickit” ja sivupersoonat verkossa. Oletteko niistä jossakin jaksossa puhuneet? 90-luvulla puhuttiin tutkimuksessa enemmän siihen malliin, että verkko on identiteettien temellyskenttä, jossa genderblendataan ja trollataan ja valehdellaan anonymiteetin suojista, ja tällä vuosikymmenellä on siirrytty olettamaan, että ihmiset ovat verkossa pääosin itsenään. Painopiste on ehkä siirtynyt, mutta väittäisin, että nuo ovat rinnakkaisia asioita, eivät lineaarisia vaiheita verkon kehityksessä.

  Mietin jaksoa kuunnellessani, että Sulapinnassa korostuu verkon tarkastelu työroolien kautta ja työkonteksteissa. Toisaalta sitten opetuskäytössä myös, mutta esimerkiksi yksityisemmällä tasolla jää lähes kokonaan käsittelemättä parisuhteiden luominen ja ylläpitäminen verkkoympäristössä eli nettideittaileminen etiketteineen. Pääministeri taisi tehdä siitä omalla esimerkillään normaalia ja tavallista, mutta yhtä usein minulta joku tuttava kysyy tuollaisessa asiassa neuvoa kuin somen työ- tai opiskelukäytössä. Jos aiheesta päätätte joskus tehdä jakson, niin kannattaa otta käsittelyyn City.fi aka Deitti.net ja Okcupid. Sit taas varoittavana esmerkkinä rahastamaan pyrkivä ja huijausbannereilla mainostava Match.com.

 2. joulukuu 4, 2009 6:28 am

  Suviko kiitos, sekä esimerkistä ja kommentista aiheeseen että kahdesta erittäin relevantista ja kiinnostavasta jakson aihe-ideasta.

  Tavoitteellinen (ammatillinen) verkkoidentiteetti on tosiaan nyt viime aikoina ollut keskiössä, ja olisi varmasti korkea aika kiinnittää huomiota myös tuohon privapuoleen. Sekä identiteettikokeilut että parisuhteen haku ja muodostaminen verkossa ovat kiinnostavia aiheita, joista voi heti luvata että niihin tulemme palaamaan kevään kuluessa.

  Identiteettiaiheeseen tulee heti mielen potentiaaliseksi haastateltavaksi Tasavirta, joka Nettielämää -kirjaa taustatutkiessamme kirjoitti kiinnostavasti meille aiheesta – ja toinen hyvä aiheen tuntija voisit olla itse. Perästä kuuluu siis!

 3. joulukuu 4, 2009 9:14 am

  Pokkaan syvään ja kiitän kauniisti kutsusta tekemään jaksoa erääseen parhaista kotimaisista podcasteista. Pidän kutsua kunniana, mutta joudun silti ohittamaan tämän mahdollisuuden. Minulla on ollut korkeat ”muurit” minkäännäköiselle julkisuudelle ja tiukka erottelu eri nettipersoonieni välillä, joten en oikein tunne vetoa keskustella asiasta podcastissa.

  Podcastaamisen aloittaminen Tasavirtana oli minulle ISO askel. Ja siinäkin olen vetänyt tiukkaa linjaa henkilökohtaisesta minästäni puhumisen suhteen – en käytännössä kerro juuri mitään itsestäni ja hyvin vähän edes meta-asiaa podcastin tekemisestä.

  Koska en tiedä miten kieltäytyisin kunniasta kohteliaimmin, olen päättänyt kirjoittaa tähän jonkin valkoisen valheen, filosofian ja kvanttimekaniikan sekasikiön – sellaisen jonka vain Tasavirta voisi keksiä. 😉 Mitä kohteliaimmin ja kunnioituksella ilmoitan, etten voi osallistua ohjelmaanne netti-identiteeteistä, sillä Heisenbergin epätarkkuusperiaatteen mukaisesti en voi olla yhtä aikaa Tasavirta ja kertoa isäntäni nettipersoonista ilman että nettipersoonallisuuksieni identiteetit sillä silmän räpäyksellä syöksyisivät mustaan aukkoon ja Tasavirta nykyisen kaltaisena entiteettinä lakkaisi olemasta.

  Suvikon kommentti blogissa on loistava ja odotan suurella mielenkiinnolla Sulapinnan numeroa jossa keskustellaan yksityisten henkilöiden vaihtoehtopersoonista verkossa. Tulee olemaan mielenkiintoista verrata sitä omaan nettihistoriaan.

  Tiedätkö muuten mikä on netissä mielestäni kaikkein pelottavinta? Sillä on erittäin pitkä muisti. Minun suojeluvaiston herätti ahaa-elämys jonka koin kun ensimmäistä kertaa tutustuin Wayback-masiinaan (http://www.archive.org/web/web.php). ”Ei hyvä luoja, haluanko että minusta voidaan kaivaa tällaista tietoa kymmenien vuosien kuluttua.” Olen melko leikittelevä ihminen, eikä huumoriani aina edes ymmärretä, joten osa jutuista mitä olen tehnyt voisi olla liian noloja jos ne pystyttäisiin helposti liittäämään minuun myöhemmin. Pieni osatekijä on myös harvinainen nimi. En ole Pekka Nieminen tai Jussi Virtanen.

  Kiitos myös uusimmasta Sulapinnan jaksosta, kuuntelin sen mielenkiinnolla. Netin pitkä muisti ja alusta aloittamisen mahdollisuus kietoutuvat toisiinsa.

 4. joulukuu 5, 2009 10:41 am

  Olipa hiukan hämmentävää kuunnella sulapintaa joka alkoi otteilla omasta blogista – ihan kiva tietysti, on meillä yhteisymmärrys kunnossa puolin ja toisin.

  Kirjoitan nimenomaan ammatillisesti ja muille alan kehittäjille, olen ihan ulkona kaikesta tuosta muusta brandi ja fani keskustelusta, en muista montako kaveria FB tai muissa, ei sillä ole MITÄÄN merkitystä. Meitä on monenlaisia verkoissa eläjää..
  tänään teette jo seuraavan podcastin, kiva!

  • joulukuu 5, 2009 12:20 pm

   Heli, kiitos vielä taannoisesta blogauksestasi. Oman tekstin luettuna kuuleminen on kuulemma oudokseltaan vekkulia, väittävät jotkut. Toisen kuuntelukokemus ja siitä seuraavat ajatuskulut taas tekijälle arvokkaita.

   Eipäs muuten tehtykään tänään jaksoa, joudumme sopimaan uuden ajan keskustelulle, mutta aihehan ei vanhene mihinkään.

 5. tts
  tammikuu 12, 2010 9:30 am

  Jos kuulette verkon laajuisesta, valikoivasta search/replace -työkalusta niin vinkatkaa 🙂 Pelkän nimimerkin varassa liikuskelu kun on alkanut tuntua jotenkin kummalliselta käytökseltä. Haluaisin vaihtaa ainakin mielipidekirjoitukseni vuosien varrelta omalle nimelleni.

  Keskeyttäminen ja uudelleen aloittaminen on kiinnostava aihe, ja kuuntelisin mielelläni siitä lisää… The Next Nature blogasi myös aiheesta juuri otsikolla Sign out forever. Siinä esitellään makaaberisti nimetty uusi verkkopalvelu, Suicide machine, joka lupaa irroittaa sinut kaikista verkkoyhteisöistä ja putsata jäljet.

 6. tammikuu 26, 2010 7:47 am

  Iltasanomissa on yksi esimerkki jonkinlaisesta ”alusta aloittamisesta”. Kata Kärkkäinen, joka haluaisi olla vakavasti otettava kirjailija, julkaisee tästä lähtien uudella nimellä ”Katariina Souri”.

  ”- Minä jatkan elämääni Katariina Sourina, kun taas Kata Kärkkäinen saa jatkaa omia seikkailujaan bittiavaruudessa, Souri selittää.”

  Jokohan hänet kohta hyväksyttäisi kirjailijaliittoon ja apurahojen piiriin?

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: