Kohti luontevaa verkkoläsnäoloa

Suomalaiset pienten lasten vanhemmat tuntevat huonoa omaatuntoa siitä, että viettävät lastensa kanssa liian vähän aikaa. Jos lapsilta kysytään, kenen kanssa he mieluiten pelaisivat tietokonepelejä, he sanovat, vanhempiensa.

Työn ja harrastusten täyttämän arjen paineissa aika on kortilla. Ruuhkavuosiaan elävää painaa huoli omien vanhempien ikääntymisestä ja sen mukanaan tuomista harmeista kuten mahdollisesta yksinäisyydestä. Mummolassa ei pääse käymään yhtä usein kuin toivoisi. Tässäkö pitäisi perehtyä uusiin verkkoviestinnän mahdollisuuksiin, kun ei edes digikuvia ehdi kamerasta purkaa?

Olemme vanhoja tekijöitä mediavälitteisessä viestinnässä: kirjoitetaan kirje tai sähköpostia, muotoillaan tekstari tai soitetaan puhelimella. ”Pidetään yhteyttä” – fraasi tarkoittaa, että sopii soittaa tai kirjoittaa toistekin. Sitten annetaan ajan kulua, eletään omaa arkea, kunnes huomataan, että taas on aika lähettää joulukortit ja jäädään miettimään, mitähän niille Virtasillekin nykyään kuuluu.

Virtasille kuuluu hyvää. Vili-dalmatialainen on voittanut oman luokkansa näyttelyssä ja muutto Loimaalle on sujunut hyvin. Äidin blogista voimme neuleprojektien edistymisen lomassa lukea muita kuulumisia. Esikoinen on aloittanut muotiblogin ja käy lukijoidensa kanssa keskustelua kauden uutuuksista ja kuopus hakee tyyliään kokeilemalla erilaisia poseerauksia kuvagalleriassa. Isä keskustelee hankinnoista tekniikkafoorumeilla ennen ostopäätöksen tekoa. Viimeksi hän selvitti kokemuksia ilmalämpöpumpuista ennen kuin osti sellaisen nettihuutokaupasta.

Virtaset ovat kaikki varsin aktiivisia sosiaalisen median käyttäjiä. Eräs piirre isä ja äiti Virtasen mediakäytössä kuitenkin kiinnittää huomion: he viettävät aikaa verkossa ihan eri ihmisten kanssa kuin ajan saatossa muodostuneen tuttavapiirinsä. Lapset taas ovat enimmäkseen samojen ihmisten kanssa tekemisissä niin kasvokkain kuin median välityksellä. He jatkavat mesessä juttua siitä, mihin erotessa jäätiin. Osa nuorisosta elää jo sellaisesta digitaalista arkea, että kaveripiiri on tutkalla aamuherätyksestä hyvän yön toivotuksiin.

Verkon käyttäjät jaetaan joskus kahteen ryhmään iän perusteella: niihin, joiden elinaikana internet on aina ollut olemassa ja niihin, jotka ovat vasta aikuisiällä opetelleet uuden tieto- ja viestintätekniikan käytön. Puhutaan myös aktiivikäyttäjistä ja asiointikäyttäjistä. Asiointikäyttäjät ovat niitä kaiken ikäisiä ihmisiä, joille netti on lähinnä pankkiasioiden hoitoa, ostopäätöksiin liittyvää tiedonhakua ja sähköpostin käyttöä varten.

Selvimmin verkon aktiivikäyttäjät asiointikäyttäjistä erottaa asennoituminen ajankäyttöön.

Niillä, jotka eivät ole löytäneet verkon sosiaalista puolta, ei mielestään ole ”aikaa internetille”. Sosiaalisen webin aktiivikäyttäjä taas ei näe internetiä aikasyöppönä, vaan ajattelee kaikkea sitä yhteydenpitoa ystäviin, mihin aika kuluu. Internet tarjoaa työkaluja ja ympäristöjä, joissa voi käyttää aikaa, ei internetille itselleen, vaan itselle tärkeiden sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseen.

Vanha sanonta ”poissa silmistä, poissa mielestä” voidaan kääntää myönteiseksi mahdollisuudeksi: verkossa voimme halutessamme olla toinen toistemme silmissä kaiken aikaa. Tämä kirja tarjoaa oivalluksia aikuisille siihen, miten internetin tarjoamien työkalujen avulla voi laajentaa yhteydenpitoa niihin ihmisiin, jotka haluaa pitää lähellään. Jos haluaa olla poissa silmistä ja poissa mielestä, sekin onnistuu: netissä ei tarvitse olla kaikkien kanssa kaiken aikaa.

Suomalaiset osaavat käyttää internetiä yhteydenpitoon silloin, kun etäisyys erottaa. Kun lapsi lähtee vaihto-oppilaaksi tai puoliso ulkomaankomennukselle, opetellaan soittamaan internetpuheluja. Samoja välineitä voitaisi ottaa osaksi arkea silloinkin kun etäisyydet eivät ole näin dramaattisia. Voisivatko isovanhemmat viettää pienen koululaisen kanssa iltapäivää tietokoneen välityksellä yhdessä leikkien?

Verkon sosiaalisiin palveluihin jo kotiutuneiden aikaisten omaksujien on ollut helpompaa muodostaa verkossa uusia sosiaalisia suhteita kuin houkutella omia ystäviään netin aktiivikäyttäjiksi. Internetin ensimmäisten vuosikymmenten varrella verkkoon pääsy kotoa on vaatinut erityistä harrastuneisuutta tietokoneisiin. Niitä, jotka eivät ole tottuneet viestimään verkossa, media on vielä pelotellut internetissä vaanivilla pahiksilla ja esimerkeillä niistä onnettomista, jotka ovat jääneet nettiin koukkuun. Mediakasvatus näyttää yhä juuttuneen varoitteluun. Tämä kirja pyrkii askelta edemmäs kertomalla, minkä tyyppisiä sosiaaliseen kanssakäymiseen suunniteltuja paikkoja verkosta löytyy ja miten niissä on tapana toimia.

Kirjan toinen tavoite on esitellä virtuaalisia matkakohteita ja niiden kulttuureja. Moni haluaa nykyään välttää tarpeetonta lentomatkailua. Ehkä seuraavan miniloman voisikin viettää yksin tai kaveriporukalla siellä, missä teleporttaus on käypä liikkumatapa. Viemme lukijan erilaisille virtuaalileikkikentille, kerromme, mikä on avatar ja miten identiteeteillä voi leikkiä.

Toivomme, että tästä digitaalisesta kiertoajelusta tulee viihdyttävä ja yleissivistävä. Tilaa Sula Pinta – blogi syötteenlukijaasi, niin pääset ensimmäisten joukossa lukemaan seuraavan luvun luonnoksen. Kuten ohjelmasarjaa tehdessäkin muistutamme, teidän kommenttinne ja huomionne ovat erittäin tervetulleita ja kirjan kirjoitusprosessin aikana syntyneet oivallukset pääsevät mukaan kirjaan.

Helsingissä ja Tokiossa, kirjan kirjoittamisen alkumetreillä, Tuija & Yoe

Mainokset
 1. toisaa
  syyskuu 12, 2008 9:40 am

  Hei!
  Hieno projekti, tosi mielenkiintoista!

  Tässä kirjoituksessa vähän pistää silmään aika dikotominen näkemys siitä, että on ihmisiä, jotka eivät ollenkaan käytä nettiä sosiaalisesti, ja ihmisiä, joille nettisosiaalisuus on pelkästään hieno juttu.

  Kouluiässähän toki aikaa oli liikaa ja kavereiden (jos niitä olisi ollut :-P) kanssa olisi halunnut olla koko ajan. Itse olen sitä sukupolvea, jolla ei vielä siinä iässä ollut nettiä, mutta uskoisin, että nämä samat tekijät vaikuttavat nykynuorten nettisosiaalisuuteen. Vapaa-aika ja kaverien tärkeys lienee teknologian muuttumisesta huolimatta tärkeä tekijä siinä, millaiseksi nuorisokulttuuri muodostuu.

  Aikuisena nettisosiaalisuus on ainakin minulle kovin ambivalentti asia. Pidän netin kautta yhteyttä enimmäkseen sellaisiin ihmisiin, jotka asuvat muilla paikkakunnilla, ja joita ei siis kovin usein ja helposti voi tavata irl. Nettisosiaalisuus on välttämätöntä sen yhteyden ylläpitämiseen, joka minulla on näihin ihmisiin, enkä siksi halua luopua siitä kokonaan. Nettisosiaalisuus vie kuitenkin helposti paljon aikaa (ihan niin kuin muukin sosiaalisuus), ja käsittääkseni sen vaikutukset ajankäyttöön eivät ole ongelmattomia muillekaan. Facebookissa on kuulemma yhteisö nimeltä ”Vitun Facebook, mä yritän tehdä töitä”, mikä kuvannee ongelmaa varsin hyvin. Paitsi, että jatkuvasti läsnäoleva sosiaalisuuden mahdollisuus häiritsee työntekoa, se myös helposti koukuttaa vapaa-aikana ”roikkumaan netissä”, vaikka oikeastaan ei saa siitä irti paljoakaan, ja sitten harmittaa, kun ei ole tehnyt mitään muuta koko päivänä. Kokemuksena se ei juurikaan eroa siitä, että juuttuu koko päiväksi kahville/oluelle/muuten vaan roikkumaan ja höpisemään kavereiden kanssa, vaikka oli oikeastaan halunnut tehdä jotain muuta. Ehdottoman tarpeellista välillä, mutta liian usein toistuessaan jopa ahdistavaa.

  Kyky ja uskallus kieltäytyä sosiaalisuudesta ja tavoitettavana olemisesta ovat nähdäkseni nykyään tärkeä osa sosiaalisia taitoja. Internetinkäytön vastustaminen voi olla tervettäkin pelkoa, jos epäilee, että itsellä ole riittävästi noita taitoja. Tämä on yksi valtavasta määrästä kiinnostavia kysymyksiä, joita tähän aihepiiriin liittyy.

  Onnea projektille!

 1. heinäkuu 8, 2008 8:57 am

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: